Acties over gans Vlaanderen tegen de wooncrisis

Mogen we in Vlaanderen nog aangenaam wonen?

We nemen de aanpak van de Vlaamse regering onder de loep.

1) We ontkrachten twee mythes die steeds terugkomen:
Het is de schuld van de voorgaande regeringen.
NVA schuift dit af op vorige regeringen, maar moet mee de verantwoordelijkheid nemen, want ze zitten al sinds 2009 in de Vlaamse regering.
 Er is geen geld om te investeren.
In 2023 is er van de twee miljard euro voor sociale woningbouw slechts 685 miljoen besteed. 2) Wat is de situatie vandaag en wat zijn de gevolgen?

– Er zijn te weinig sociale woningen. Er staan 176.000 mensen op de wachtlijst. Deze mensen worden naar de private markt geduwd, waar ze moeten huren. Dit duwt mee de prijzen op de huurmarkt omhoog.

– De woonbonus werd afgeschaft. De woonbonus bracht veel geld op, maar dit geld werd niet besteed aan de wooncrisis, wat wonen goedkoper had moeten maken. Hierdoor wordt een huis kopen een pak duurder.

– Verhuurders worden te weinig belast op de inkomsten en niet verplicht om de woning kwalitatief en energiezuinig te maken. Dit zorgt dat rijkere mensen en vastgoedmaatschappijen hun kans zien op winst en huizen opkopen. Dit zorgt voor nog meer prijsstijgingen.

– De renovatieplicht werd ingevoerd.
Een renovatie doe je niet zomaar als gemiddeld gezin. Dit maakt woningbezit duurder en versterkt de concentratie bij de rijkeren.

–  De subsidies voor renovatie worden opgetrokken, maar je moet wel het geld hebben. Je moet een groot deel van het bedrag kunnen voorzien, ondanks dat er steun gegeven wordt. Dit beperkt de mogelijkheid van mensen met lage en gemiddelde inkomens om kwalitatief te wonen.

–  Afbraak van het openbaar vervoer.
Dit verhoogt de druk om in steden of dicht bij het werk te wonen, wat daar de prijzen doet stijgen. Kan je dit niet betalen, moet je verder van je werk gaan wonen, waardoor dit alweer een maatregel is die de gewone mensen het hardste treft.

Geen job, geen woning
Geen woning, geen rechten
Geen rechten = armoede

Kom daarom mee in beweging en sluit je aan op onze volgende acties:

21.03: Markt van Eeklo
10.04: Markt van Ronse
26.04: Markt van Temse

Onze 9 eisen zijn:Woonzekerheid, geen lege kamertaks.Duurzaam wonen, geen in de tijd beperkte contracten.Persoonlijke aanpak, geen asociaal digiloket.Zicht op huisvesting, geen eindeloze wachtlijsten.Een inkomenstoets om je huurprijs te bepalen, geen verregaand bankonderzoek.Betaalbare woningenbouw, geen verkoop van sociale woningen.Huisvestingplicht, geen arbeidsplicht voor sociale huurders.Huurders worden bevraagd en participeren, geen taalverplichtingen.Sociale mix, geen georganiseerde armenwijken.

Terugblik van onze vorige acties:

 Op 30/1 in Zottegem

Op 22/2 in Gent

Op 26/2 in Geraardsbergen