Acties

Gent, 1 mei feest Vrijdagmarkt

Het zat mee met het weer zodat Volksraad.be – ism verschillende middenveldorganisaties – heeft heel wat mensen heeft kunnen bereiken die in een precaire situatie verkeren mbt wonen.

 Er werd geflyerd in de 1 mei stoet, met een korte en krachtige boodschap.

 1. Meld ons leegstand in uw buurt 

 2. Schrijft u in op de lijst voor kandidaat van een sociale woning.( zo heeft u recht op de huursubsidie na de wachtperiode – thans mensonwaardig lang –  zijnde 4 jaar) 

 In voortzetting van de actie ‘leegstand’ konden  wij heel wat flyers en affiches meegeven die gebruikt zullen worden door de aangemelde sympathisanten.  De actie ‘Schrijf u hier in op een lijst als kandidaat sociale woning’ kon zes inschrijvingen genereren. Stuk voor stuk mensen die echt dakloos zijn, aan de grond zitten en die niet passen in het beeld van de dronkelap-verwaarloosde-dakloze. Neen, zelf was ik geschrokken van de verhalen en de toestanden. 

Wij komen hier individueel op terug, maar in overleg met deze mensen gaan wij ze hier een forum geven, ze uit hun isolement brengen, om daadwerkelijk aan te tonen, wat het afbraakbeleid van de Vlaamse Regering teweegbrengt.

Voor B.Vdm nemen we contact op met Thuis.Gent mbt de precaire leefomgeving in zijn sociale blok alwaar hij aan zijn lot wordt overgelaten.  

We verheugen ons eveneens op het aanbod van nog een rechtenstudent die ons wil bijstaan in de verdediging van de rechten der zwakkeren.

Voor het congres (* klik hier voor meer info) van de sociale huurders te Kortrijk, werden eveneens inschrijvingen doorgegeven. Onze boodschap werd begrepen, kom uit uw kot! 

Reeds op voorhand danken wij de mensen die de buurt willen flyeren

 

Actie tegen sociaal woonbeleid (ondanks weigering van het College te Temse) op 26.04.2024

De actiegroep Volksraad heeft vrijdag actie gevoerd op de Markt van Temse tegen wat ze de afbraak van het sociaal woonbeleid noemt. De actie was door het schepencollege Nva Cdnv en Vld nochtans verboden.

Na Antwerpen, Zottegem, Eeklo en Geraardsbergen had de groep zijn oog op Temse laten vallen als locatie voor een actie op de wekelijkse markt rond het thema. De marktverantwoordelijke had een plaats toegewezen, de politie was ingelicht en toestemming werd gevraagd aan het schepencollege. “Dit leek een formaliteit gezien het vreedzaam karakter van de activiteit die bestaat uit toespraken van burgers en middenveldorganisaties”, zegt gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen). “Bij de eerdere acties was er geen overlast of enige hinder veroorzaakt. Groot was dan ook de verassing toen het schepencollege de activiteit verbood, in eerste instantie zonder opgave van reden. Na de vraag om verduidelijking werd geantwoord dat men tijdens de wekelijkse markt de rust en de kalmte wil bewaren.”

 

Caura vindt een vreemd antwoord en een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Ze zal het college daarover ook aanspreken op de eerstvolgende gemeenteraad. De actie zelf vond vrijdag toch plaats en verliep zoals verwacht in alle rust. De politie kwam niet tussenbeide.

Zondag 7 april voerden we actie te Antwerpen

We waren ook in Temse

We komen ook naar Ronse Lokeren en Sint Niklaas en Evergem

Geraardsbergen

 

In Zottegem heeft een groep van middenveldorganisaties en de socialistische vakbond actie gevoerd tegen het woonbeleid van de Vlaamse regering. Mikpunt van het protest is Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen én titelvoerend burgemeester in de Egmontstad. De actievoerders vinden het sociale woonbeleid mensonwaardig. De sociale huurders voelen zich geviseerd.

Ook nu kan u zelf vaststellen dat de minister in zijn reactie terug antwoord volledig naast de kwestie. Wij actievoerders willen een humaan en sociaal woonbeleid. Geen armenwijken zoals hij zegt: “Enkel voor de mensen die er echt nood aan hebben…” ” Nederlands leren is voor hem een noodzaak, maar daar gaat hij volledig de mist in tegenover de grondwet waar hij ook aan gebonden is. Evenals zijn eis van wonen/werken is in strijd met dit artikel. Verder sluit hij af …’ en ga zomaar door … Hoezo mijnheer de minister? Over wat heb je het?   nvdr

Weet u een woning reeds lang 'leeg-staan' ?

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Ik schat dat het pand leeg staat sedert:
wonen is te duur, doe mee met de actie

Voor die actief willen meedoen:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Inschrijven op de nieuwsbrief
Ik wil meedoen aan de straat en deur acties

Actiemateriaal LEEGSTAND en Woonbeleid

Niettegenstaande er vanuit de samenleving meer dan voldoende noodoproepen komen dat het afbraakbeleid van de volkshuisvesting moet stoppen, gaat de minister onverbiddelijk door. Meer nog, de lijst met ‘inconsequenties’ stijgt van dag tot dag.

We blijven niet bij de pakken zitten, zoveel is duidelijk. We bereiden acties voor in alle gemeenten en nemen juridische stappen waar mogelijk

De affiche wanbeleid is in druk op twee formaten  van a3 tot a1

De affiche leegstand is in voorraad

Woningen die leeg staan, zijn een schande
banner 100/300 cm