Heksenjacht en stigmatisering sociale bewoners gaat gedwee verder

Helft van 669 gecontroleerde sociale huurders heeft eigendom in buitenland: “We verbreken dan meteen huurcontract”

Bijna de helft van de 669 gecontroleerde sociale huurders blijkt een eigendom te hebben in het buitenland, ook al hebben ze daar volgens de wet geen recht op. “Het is echt belangrijk dat de schaarse sociale woningen gaan naar de mensen die er echt nood aan hebben en dat zijn niet de mensen met een eigendom.”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), die oproept om nog meer te controleren.

Etnische profilering?

Hij spreekt hier over ‘buitenland’ en bijna de helft van de gecontroleerde sociale huurders lopen tegen de lamp. Het hoeft geen betoog dat zo een persbericht lekker scoort bij een groot publiek en weerwerk is echt niet eenvoudig. Wie kan nu tegen controle zijn? Zeker als ze van ‘het buitenland’ komen. Hier is wel heel veel nuancering nodig, maar wordt door onze pers, vertegenwoordigers van de vierde onafhankelijke macht, niet in vraag gesteld. Kan u zich inbeelden dat u ook een onverkoopbaar deeltje van een woning bezit, jaren nadat u in een sociale woning bent getrokken? Zelf ben ik ook reeds eens mede-eigenaar geworden van een woning, als huurder van een sociale woning, doch geluk gehad dat verkoop is kunnen doorgaan. Stel u voor dat dit niet lukt binnen een gerede termijn?

De helft loopt tegen de lamp,…. maar de helft van wat mijnheer Diepdal? Van uw geprofileerde onderzoeken waarvoor u 5.000.000 miljoen euro veil hebt om aan detectivebureau’s te hangen ipv huizen te bouwen. Uw opbrengst is een verlies van meer dan 90% van de middelen! U maskeert terug meesterlijk uw wanbeleid door niks te doen aan de 175.000 mensen die wachten op een sociale woning. Recentere cijfers spreken van 265.000 mensen die in aanmerking zouden kunnen komen, mochten zij zich allemaal registreren. Wanneer we uw score in de juiste rekenkundige verhouding plaatsen, gaat de aangeklaagde fraude over 0.2% van de soc. huurders! ( Bij nazicht van alle individuele dossiers zal blijken dat heel veel mensen ter goeder trouw zijn )

“We merken dat heel wat mensen die onterecht een sociale woning hadden, nu zelf het huurcontract verbreken. Zo vermijden ze dat ze de sociale toeslag moeten terugbetalen. Al hebben we daar geen cijfers van.”

U spreek van heel wat mensen, maar u heeft geen cijfers of moet ik zeggen ‘geeft’ geen cijfers! Ik zoek nog naar het juiste woord om dit te omschrijven. Toch moet ik andermaal beamen, dat uw communicatieteam heel goed bezig is. Het is een kunst die weinig kennen en nog minder die ze kunnen toepassen, een wanbeleid omdraaien en voorstellen als een stoer daadkrachtig rechtvaardig bestuur. U slaagt met glans, de goegemeente heeft weer munitie om te schieten. De stigmatisering kan verder tegenover de onderste lagen van de bevolking met als globale stok, de verdoken eigenaars van villa’s in het buitenland die hier in vaak bedenkelijke sociale woningen, hun intrek hebben genomen. Mijn vader indachtig: “Wie wind zaait kan storm oogsten”.

Johan de Troyer, wordt vervolgd…