‘De fusie van de woonmaatschappijen zal ….

het eenvoudiger maken om een sociale woning te vinden’. dixit de minister van dakloosheid

OCMW Sint-Truiden maakt zich zorgen om sociaal woonbeleid na eengemaakte huisvestingsmaatschappij

In Sint-Truiden maakt het OCMW zich zorgen over het sociaal woonbeleid nadat er een grote sociale huisvestingsmaatschappij in Limburg is opgericht. Vroeger had de stad dat woonbeleid zelf in handen, maar sinds juli is dat samengebracht onder de eengemaakte huisvestingsmaatschappij ‘Wonen in Limburg’. Volgens de stad gaat alles nu veel trager en is het toewijsbeleid onduidelijk. 

Radio 2, Christine Peeters

ma 18 sep  10:38

Sinds 1 juli zijn alle 19 Limburgse huisvestingsmaatschappijen ondergebracht onder een eengemaakte woonmaatschappij ‘Wonen in Limburg’. Maar dat zorgt in Sint-Truiden voor frustraties.

“Het duurt zeer lang en we kunnen de mensen niets bieden”, zegt schepen van armoede Pascy Monette (Open VLD). “Vroeger hadden we in Sint-Truiden ‘Het land van Loon’ en toen konden we op een vrij snelle manier mensen begeleiden door een tussenoplossing te zoeken en te helpen. Maar nu duurt het zeer lang en wij zien dat niet goed komen.”

Toewijsbeleid

Ook over het toewijsbeleid is schepen Monette niet te spreken: “Dat is voor ons heel onduidelijk. Mensen die gaan werken, worden opeens gestraft en krijgen geen woning meer of gaan 15 punten achteruit. Wij hebben geen middelen en dus geen mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan, dus wij staan met onze rug tegen de muur.”

Huisvestingsmaatschappij Wonen in Limburg betreurt dat er ongenoegen is, maar wijst erop dat het toewijsbeleid Vlaamse materie is en dat de Vlaamse overheid dus bepaalt hoe een huis wordt toegewezen aan een persoon. Vanaf 1 januari 2024 wordt dat beleid wel aangepast en worden de lokale besturen daarbij betrokken. “Dat geeft ons de mogelijkheid om samen met de lokale besturen dat kader van die toewijzingen te bekijken en samen te bepalen”, zegt Myriam Indenkleef, directeur van Wonen in Limburg.

Nijpend tekort

Het algemeen probleem is ook dat er een tekort is aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, waardoor de sociale woonmarkt onder druk staat. “Wooncrisissen zouden niet bestaan als er voldoende aanbod zou zijn”, gaat Indenkleef verder. “We willen samen met de lokale besturen dat aanbod vergroten en volgende week hebben we al een afspraak met de stad Sint-Truiden om die problematiek te bespreken.”

In Gent kunnen de Gentenaars op 8 oktober in een volksraadpleging zich uitspreken over het te volgen beleid voor de komende decenia ./.. redactie volksraad