Eerst uitlachen, dan leugenachtig maken, als laatste stap criminaliseren,…

Erpe Mere, Sociale woningnood fel overschat: “Onvoorstelbaar hoeveel mensen een aangeboden woning weigeren”

Dat is de kop in Het Laatste Nieuws van 15.03.2023 Regionaal Erpe Mere

Volgens eerste schepen Reinold De Vuyst (N-VA) van Erpe-Mere wordt de nood aan sociale woningen gigantisch overschat. “De wachtlijst is absoluut geen correcte weergave van de echte nood.”

Hiermee begeeft de Nva schepen zich op het pad om alle middenveld organisaties, en burgerinitiatief TeDuur.be, leugenachtig te maken.

In 2018 was Sp.a echter scherp. “Momenteel staan 1.549 gezinnen in Erpe-Mere op de wachtlijst. De nood aan betaalbaar wonen is groot”, stelt Anja Vanrobaeys. “Er moet dan ook dringend werk gemaakt worden van een actieplan sociale woningen.”

De grond van de zaak blijft dat er in Erpe-Mere te weinig sociale woningen zijn. Uit de cijfers die Wonen Vlaanderen vorige week publiceerde blijkt dat er in totaal 773 mensen in Erpe-Mere op de wachtlijst voor een sociale woning staan, waarvan er 222 in Erpe-Mere wonen en 551 van buiten Erpe-Mere aangeven hier graag te komen wonen. Uit die evaluatie blijkt ook dat de gemeente de doelstelling van het sociaal bindend objectief van 55 extra woningen tegen 2025 niet zal halen, we schrijven  .

Er was en is dus geen wooncrisis in de sociale woningen, de ellenlange wachtlijsten zijn een verzinsel.

De uitspraak deed de Nva Schepen tijdens de gemeenteraad wegens het tegenvallen van volgens hem ” een mooie sociaal project dat in Burst in de steigers staat, werden de mensen van de wachtlijsten aangeschreven en de reacties – of het uitblijven daarvan – nuanceren toch een en ander”, aldus de Nva schepen.

“Als ik zie hoeveel mensen de aangeboden woningen weigeren of zelf niet reageren op de uitnodiging durf hij zeggen dat er in Erpe-Mere wellicht geen of nauwelijks nood is aan extra sociale woningen.”

En hier pas, lezen we dat de uitspraak slaat op:” Erpe-Mere”.

Twee jaar geleden deed dezelfde schepen volgende uitspraak in dezelfde krant:

22 extra sociale woningen op komst (maar locatie is nog geheim) 10-04-21, HLN

ERPE-MERE Schepen Reinold De Vuyst (N-VA) kondigde tijdens de jongste gemeenteraad aan dat er 22 extra sociale woningen op komst zijn in Erpe-Mere. De gemeente moet een inhaalbeweging maken omdat er onvoldoende sociale woningen voorhanden zijn.

Echter over hoeveel, wie en onder welke omstandigheden recent deze woningen werden geweigerd, lezen we niks. Deze manier van communiceren loopt synchroon met het op de borst geklopte gorilla fenomeen van zijn partijgenoot, Diepdal, minister van wonen, dat er bij onderzoeken naar ‘buitenlandse eigendommen’ bij huurders van sociale woningen fraude werd vastgesteld in de helft van de gevallen. Hoeveel? 0.02% op het totale bewonersaantal. Op een omstandige verklaring met feiten zal het wachten zijn zoals op Godot. Baschen en criminaliseren is de boodschap. De houding van de schepen is op amper twee jaar tijd 360° gedraaid. Vraag op onze lippen:” Zitten de debatfiches Nva hier voor iets tussen?”

TeDuur.be zal daarom zaterdag en zondag 18 en 19 maart met het team Oost Vlaanderen handtekeningen ophalen in Erpe Mere en omgeving voor de hoorzitting die wij willen bekomen in het Vlaamse Parlement nopens de wooncrisis. Tevens hoogte te krijgen van de situatie aldaar en met de mensen deur aan deur te spreken over deze problematiek.

wordt vervolg,…

De link naar het artikel in Het Laatste Nieuws hier

Meer info mbt de hoorzitting in het Vlaams parlement hier

Reacties op eerste ophaaldag 18.03.2023

Een a4 flyer met korte toedracht werd heel goed ontvangen, evenals de brievenbussticker ‘wonen te duur’ . Mensen die de petitie tekenen geven in meer dan 60% de toelating om ook die brievenbussticker te kleven. Dit waarderen wij ten zeerste. Een aantal inwoners gaven te kennen te willen meewerken aan het referendum ‘grondrecht betaalbaar wonen’ in Oost Vlaanderen. Een zelfstandig aannemer nam een lege lijst mee met de belofte om die volledig zelf op te halen.

Vandaar de beslissing om ergens in de omgeving een info avond te organiseren. Bedoeling om mensen bijeen te brengen die meer info willen en of willen meewerken aan het referendum in Oost Vlaanderen.

We vragen wel om vooraf ons een seintje te geven van uw komst.

Volgende week maken wij hier de locatie bekend.