Heeft uw verhuurder ook gevraagd naar uw spaartegoed?

Teveel spaargeld ? = Geen sociale woning.

0:49

Wie te veel spaargeld heeft, krijgt vanaf 2024 geen sociale woning meer. Sociale huisvestingsmaatschappijen zullen controleren hoeveel kandidaat-huurders op hun rekening hebben staan. Dat bericht Het Laatste Nieuws

Bron: BELGA

Maandag 27 juni 2022 om 04:07

Momenteel kijken sociale huisvestingsmaatschappijen alleen naar iemands inkomen om te bepalen of hij of zij op de wachtlijst voor een sociale woning kan terechtkomen. Maar in 2024 wordt ook een zogenaamde ‘middelentoets’ ingevoerd, waarbij gekeken wordt naar hoeveel spaargeld een kandidaat-huurder heeft.

De Vlaamse regering had dat al beloofd in het regeerakkoord. Nu is het ze het ook eens geraakt over de regeling die minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ervoor heeft uitgewerkt. Concreet zal iemand die een klein jaarinkomen bij elkaar gespaard heeft – zo’n 25.850 euro in het geval van een alleenstaande zonder kinderen – in de toekomst geen recht meer hebben op een sociale woning. “Die kan terecht op de private huurmarkt, waardoor de woning gaat naar iemand die er meer nood aan heeft”, aldus de minister.  De regeling zal alleen gelden voor wie nu nog geen sociale woning heeft. De controle is voorlopig ook eenmalig en zal gebeuren op het moment van de toewijzing.

Met het ongebruikte budget van 1.200 000 000 euro sociale woningen bijbouwen? Neen! Maar wel een kandidaat huurder zijn spaarrekening controleren of er nog geld op staat na jaren op wachtlijsten gestaan te hebben!