Podcast van De Standaard over de baksteen in de maag.
Kopen of huren, dat zijn de twee opties als het over wonen gaat. Maar moeten we er zo zwart-wit naar kijken? In Nederland kan je via antikraakorganisaties goedkoop huren, in landen als Zwitserland drukken wooncoöperatieven de woonkost. Hoe zit dat in België?
Journalist Karlien Beckers gaat op onderzoek in de podcastreeks Klaarwakker.
Wij plaatsen hieronder de drie linken voor evenveel afleveringen. Een aanrader.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230428_94734891
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230428_94777093
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230428_94793613
Wij horen graag uw reacties, zeker over de gevolgtrekking dat de hogere inkomens, lees rijkere mensen, de meeste subsidies binnenhalen van de overheid om een eigen huis te verwerven.
Over het feit dat socioloog De Decker zegt dat omdat 70% vandaag eigenaar is het in de toekomst ook zo zal zijn. Vergeet hij niet dat bij de erfenis de staat een stuk van de taart wil en bij meerdere kinderen niet evenveel huizen uit een erfenis komen,…
Een toemaat:
Dat de woonproblematiek een bewuste politieke keuze is
Dat de onderkant die moet sociaal huren langs alle kanten opgejaagd worden.
Dat door de ontmenselijking van de mensen aan de onderkant, de beestenwagens niet ver weg zijn…cc/ Alicja Gescinska journalist-filosoof, column De Morgen
Dat Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele een beleidscrimineel genoemd wordt:
“Elke keer dat Diependaele een beslissing neemt waarbij sociale woningen worden geviseerd, stijgen de immobiliën en vastgoed in waarde omdat hij doelbewust weigert om voldoende sociale woningen te bouwen”. Dat is ronduit perfide. cc/ Schrijver Tom Lanoye