Immo slaat alarm, verdienmodel in het gedrang?

Filip Dewaele (Dewaele Vastgoedgroep): ‘Steeds meer mensen kunnen geen eigen woning meer kopen’

 
Filip Dewaele is voorzitter van de Dewaele Vastgoedgroep. “De groep gezinnen die geen woning meer kan aankopen, neemt toe.” © Kanaal Z
 
Jozef Vangelder
redacteur Trends
 
Voor veel Belgen blijft een eigen woning het grote levensdoel. Maar almaar minder mensen zijn ook in staat daadwerkelijk een woning te kopen, zo waarschuwt vastgoedmakelaar Filip Dewaele in Trends Talk dit weekend. Het alternatief – een woning huren – brengt nauwelijks soelaas, door het gebrek aan huurpanden. De vastgoedmakelaars worden overspoeld met kandidaat-huurders.
 

Het is een vraag die bezorgde ouders vaak stellen: zullen mijn kinderen nog een eigen woning kunnen betalen? Het is een terechte bezorgdheid, aldus Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep, dat 300 medewerkers en 50 kantoren telt in Vlaanderen en Brussel. Maar die bezorgdheid is niet nieuw, en wordt intussen overvleugeld door een prangender kwestie: wie kan zich überhaupt nog een eigen woning veroorloven? 

 
Dewaele: “Het is minder een discussie of jonge mensen nog kunnen kopen. De discussie is eerder: wie kan wel nog kopen, en wie niet meer? Je ziet dat een bepaald deel van de mensen – en misschien wel een veel groter deel dan tien, twintig jaar geleden – niet meer in staat zal zijn een woning te kopen.” Wordt woningbezit dan iets voor rijke mensen? “Dat is misschien te sterk uitgedrukt”, zegt Dewaele. “Maar de groep gezinnen die geen woning meer kan aankopen, neemt wel toe.”
 
Compact wonen
De verklaring ligt onder andere bij het groeiende aantal eenouder- of eenpersoonsgezinnen, volgens Dewaele. “Onze maatschappij is voor een groot stuk gericht op tweeverdienersgezinnen. Als je twee inkomens hebt in het gezin, dan is veel meer mogelijk dan met één inkomen.” 
 
Bouwpromotoren en overheden zullen hun beleid moeten aanpassen, aldus Dewaele. “Eenouder- of eenpersoonsgezinnen kunnen compacter wonen, in een eenslaapkamerappartement of een grote studio. Niet iedereen wil dat, maar een deel van de mensen kiest daarvoor. Niet alle gemeenten laten echter toe compact te wonen. Het beleid zal keuzes moeten maken.” 
 
Ook meer hoogbouw is aangewezen, maar dat is niet vanzelfsprekend. “Iedereen ziet hoogbouw wel zitten, maar niet naast de deur.” Met dat laatste verwijst Dewaele naar ons systeem van vergunningen. Het indienen van bezwaren leidt tot grote vertragingen bij bouwtrajecten. “Goedbedoelde initiatieven worden gekelderd, omdat ze niet vergund geraken.”
 
Renovatieplicht
Wie niet kan kopen, komt terecht op de huurmarkt. Maar door een gebrek aan huurpanden heersen daar onwaarschijnlijke toestanden. “Gisteren nog hoorde ik dat een van onze kantoren een huurpand online had geplaatst en binnen twee à drie uur zeventig bezoekaanvragen binnenkreeg,” vertelt Dewaele. “Dat is bijna niet meer te managen.”
 
‘In dezelfde periode vorig jaar waren er dat nog 29.000. Dat is een daling met 25 procent. Dat heb ik nog nooit meegemaakt’
 
Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep
Bizar genoeg keldert het aantal huurcontracten, volgens Dewaele. “Onze beroepsfederatie CIB kwam onlangs met de cijfers. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 22.000 huurcontracten geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat nog 29.000. Dat is een daling met 25 procent. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”
 
Op de huurmarkt is de uitstroom van huurpanden groter dan de instroom, aldus Dewaele. Heel wat huurders blijven langer huren, omdat ze niet kunnen doorstromen naar de koopmarkt. Bovendien zien veel verhuurders de renovatieplicht niet zitten en verkopen ze hun pand, zodat het uit de huurmarkt verdwijnt. 
 
Paradox
De belangrijkste reden is het opdrogen van de beleggersvraag. Beleggers die voorheen nieuwgebouwde panden kochten om die dan te verhuren, hebben nu rendabeler alternatieven. “Vroeger bracht het spaarboekje 0 procent op, en dacht de belegger: vastgoed is het enige alternatief. Maar sinds de rentestijgingen is het opnieuw interessant te beleggen in staatsbons of termijnrekeningen.”
 
Het resultaat is een paradox: bouwpromotoren blijven met onverkochte appartementen zitten, terwijl een massa kandidaat-huurders geen huurpanden vindt. Dewaele: “Het is onbegrijpelijk dat er appartementsgebouwen van promotoren leeg beginnen te staan, terwijl aan de voordeur mensen staan die er willen wonen.”
 
Het volledige gesprek met Filip Dewaele in Trends Talk is te bekijken vanaf 11 uur zaterdagochtend op Kanaal Z of hier online.