Kan kamer-wonen een mede-oplossing zijn?

Kamerwonen binnen het sociaal woonbeleid – Een oplossing voor jongvolwassenen in nood

 

De druk op de woonmarkt blijft groeien, en jongvolwassenen behoren tot de groepen die het zwaarst worden getroffen. Terwijl duizenden studenten en vele pas afgestudeerden samenwonen in studentenkoten of cohousingprojecten om de kosten te drukken, blijft deze woonvorm grotendeels afwezig binnen het sociaal woonbeleid. Met de noodkreet die vzw Homie vorige week deed is het duidelijk dat het tijd is om dat te veranderen. Veel te veel jongeren dreigen op straat terecht te komen.

De realiteit van jongvolwassenen op de woonmarkt

Veel jongvolwassenen, vooral die met een lager inkomen, staan voor een onmogelijke keuze: óf jarenlang wachten op een sociale woning óf zich diep in de schulden steken door hoge huren te betalen op de private markt. Voor sommigen is er zelfs geen andere optie dan dakloosheid. Dit terwijl er bestaande woonvormen zijn die niet alleen betaalbaar, maar ook sociaal verrijkend kunnen zijn.

Studentenkamers en cohousing tonen aan dat kamerwonen een succesvolle oplossing kan zijn. In deze situaties delen bewoners gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken of badkamer, en hebben ze daarnaast een eigen kamer als privéruimte. Het systeem werkt, niet alleen voor studenten, maar ook voor jonge professionals die na hun studie samenwonen om kosten te delen.

Waarom geen sociaal kamerwonen?

Binnen het sociaal woonbeleid zou een kamerwonen-model een oplossing kunnen bieden aan jongvolwassenen die nu tussen wal en schip vallen. Door bestaande woningen om te vormen tot gedeelde woonruimtes, of nieuwe gebouwen specifiek te ontwerpen voor kamerwonen, kunnen we betaalbare en toegankelijke huisvesting creëren. Dit model biedt verschillende voordelen:

     

      • Betaalbaarheid: De huurkosten zijn lager omdat voorzieningen worden gedeeld.

      • Snellere toegang: Gedeelde woningen kunnen meer mensen huisvesten, waardoor de wachttijd op sociale huisvesting vermindert.

      • Gemeenschapsgevoel: Samenwonen bevordert sociale verbindingen en ondersteunt bewoners.

    Belemmeringen en oplossingen

    Het huidige sociaal zekerheidsstelsel is echter niet aangepast aan deze woonvorm. Jongvolwassenen die van een uitkering leven, worden vaak gestraft voor samenwonen, omdat hun uitkering wordt verminderd. Dit ontmoedigt gedeelde woonvormen, terwijl het juist een oplossing kan zijn. Een herziening van deze regels is essentieel om kamerwonen haalbaar te maken binnen het sociaal woonbeleid.
    Daarnaast vraagt kamerwonen om een mentaliteitsverandering bij woonmaatschappijen. Investeringen in renovatie of nieuwbouw gericht op gedeeld wonen moeten worden gestimuleerd, en beleidsmakers moeten openstaan voor innovatieve woonvormen die aansluiten bij de noden van jongvolwassenen.

    Tijd voor actie

    We roepen beleidsmakers, woonmaatschappijen en sociale zekerheidsexperts op om kamerwonen serieus te overwegen als onderdeel van het sociaal woonbeleid. Duizenden jongvolwassenen staan te popelen om een betaalbare plek te vinden waar ze zich thuis kunnen voelen. Het is aan ons om hen die kans te bieden. Laat kamerwonen een moderne en menselijke oplossing zijn voor de wooncrisis waarin we ons bevinden.

    Hasselt, 11/12/2024

    Carien Neven

    Provinciaal directeur Limburg Beweging.net

    To the point

    Eddy Van den Eede: Twee legislaturen met een N-VA-minister voor wonen is geen cadeau. Het regeerakkoord voorspelde weinig goeds. Diependaele heeft de sector helemaal overhoop gehaald. Hij bemoeilijkt de toegang met extra taalvoorwaarden, de invoering van een middelentoets en een verplichte inschrijving bij de VDAB. Recent deed hij dat nog met het tijdelijk maken van bijna alle huurcontracten en de invoering van een werkbaarheidstoets waar hij onder meer thuiswerkende vrouwen viseert.   juni.2023

    Er is niet alleen de problematiek om kamerverhuur toe te laten in sociale huur, maar tevens de normen moeten duidelijk aangescherpt worden waaraan kamerverhuur moet voldoen. Mensen in precaire situaties worden maar al te vaak misbruikt. Van alle dossiers waarin wij de zaken begeleiden was er geen enkele kamer die 'menswaardig' voldeed. Met de kerstperiode bezochten wij met een gedupeerde huurder in Gent een pand, gelegen boven een café. Het was er binnen kouder dan buiten. Om nog maar van de reuk te zwijgen. De elektriciteitsleidingen waren nog loodkabels die opwarmen bij belasting. Kamerverhuur is mijn inziens in heel veel gevallen niet aan de orde. Een masterplan voor sociaal wonen, acuut nodig na de afbraakpolitiek tijdens de twee Nva legislaturen, is nu meer dan nodig.
    Johan De Troyer
    volksraad
    kamer ingang