Krijgt Dalle reeds verkiezingskoorts?

Minister Dalle wil jaarlijks 500 sociale woningen meer bouwen

Vlaams minister Benjamin Dalle (cd&v) Beeld BELGA
Vlaams minister Benjamin Dalle (cd&v)Beeld BELGA Artikel De Morgen 10.11.23

Vlaams minister voor Armoedebestrijding Benjamin Dalle (cd&v) wil de bouw van sociale woningen versnellen. Dat heeft hij donderdag tijdens een persconferentie in Leuven gezegd. Dalle wil het aantal nieuwe sociale woningen per jaar verhogen van 2.500 tot 3.000

Dalle deed zijn voorstel na de presentatie van cijfers over het aantal dak- en thuisloze personen in Vlaanderen. Uit die cijfers blijkt dat net geen 20.000 mensen in Vlaanderen geen vast dak boven hun hoofd hebben. Ruim 40 procent van hen is jonger dan dertig jaar, een vierde is minderjarig.

Om de problematiek van dak- en thuisloosheid aan te pakken, ziet Dalle een oplossing in de bouw van meer sociale woningen. “Het bouwen van nieuwe sociale woningen gaat te traag”, vindt de minister. “Jaarlijks worden 2.500 nieuwe sociale woningen gebouwd in heel Vlaanderen. Een stad als Amsterdam heeft dezelfde ambitie.”

Dalle wil de ambitie opschroeven naar 3.000 nieuwe sociale woningen per jaar, zodat er in de volgende legislatuur minstens 15.000 woningen bijkomen.(°) “De sociale woonmaatschappijen hebben met de fusies een stevige hervorming achter de rug”, zegt Dalle. “Voor een volgende Vlaamse regering moet de ambitie van jaarlijks 3.000 sociale woningen mogelijk zijn.”(°°)

De minister beseft naar eigen zeggen echter dat ook met die extra doelstelling de wachtlijst van personen die recht hebben op zo’n woning niet zal weggewerkt worden. Op de wachtlijst staan momenteel ongeveer 170.000 mensen.(°°°)

De minister wil daarom ook andere methodes aanspreken om in huisvesting te voorzien. Hij verwijst naar een project met woonstudio’s in Koekelberg en wil bouwpromotoren kunnen opleggen dat een deel van een vastgoedproject voorbehouden moet worden aan sociale woningen.

Daarnaast is de minister Housing First-projecten genegen. Housing First biedt duurzame huisvesting aan personen die kampen met psychische moeilijkheden of een verslavingsproblematiek. Dalle maakt voor dergelijke projecten in 2023 en 2024 ongeveer 970.000 euro vrij.

Voorts wil Dalle leegstaande panden inschakelen. “In Brussel staan 20.000 gebouwen leeg. Als je ziet hoeveel mensen er geen dak boven hun hoofd hebben, is dat een moreel probleem.”

https://www.bruzz.be/samenleving/ex-dakloze-laat-politici-eens-op-straat-slapen-om-dakloosheid-te-begrijpen-2023-11-10

Redactie:

(°) Een paar honderd dit jaar

(°°) ‘t Spreken voor anderen,…

(°°°) ei zo na 180.000, en dit na manipulatie van de cijfers, wanneer iedereen die recht heeft op een soc woning zich alsnog inschrijft, mag je dit cijfer naar 250.000 brengen!