Schimmel trouwe bondgenoot van ‘t klootjesvolk

Schimmel, vochtplekken en water dat door het plafond lekt: bewoners klagen staat sociale woningen in Deurne aan.

Verschillende sociale woningen in de Arenawijk in Deurne kampen met vochtproblemen en schimmel. Enkele bewoners van de Dordrechtlaan en de Gabriel Vervoortstraat getuigen daarover bij VRT NWS. “Alles wordt snel snel hersteld, maar zo komen de problemen telkens terug”, zegt bewoner Guido.

De Arenawijk in Deurne ondergaat de komende jaren een grondige transformatie. Zo is het zwembad al verdwenen, komt er een nieuwe basisschool en zullen verouderde sociale woningen van woonmaatschappij Woonhaven worden afgebroken. Wat dat laatste betreft: niet alle sociale woningen in de wijk verdwijnen of worden gerenoveerd.

Voor de ‘torentjes’ in onder andere de Dordrechtlaan en de Gabriel Vervoortstraat is het nog niet duidelijk of en wanneer ze gerenoveerd of afgebroken worden. Voorlopig blijven ze behouden zoals ze zijn, maar dat is niet naar de zin van de bewoners. Ze leven vaak in appartementen in zeer slechte staat waar weinig aan gedaan wordt. 

Ik durf nog amper in mijn keuken te komen door de schimmel op het plafond en het water dat hier binnen lekt

Irena (85)

Irena is 85 en woont al enkele jaren in een sociale woning in de Dordrechtlaan. “Ik ben het kotsbeu”, begint ze duidelijk aangeslagen aan haar verhaal. Bij het binnenkomen in haar appartement lijkt er weinig aan de hand, maar in haar keuken wordt meteen duidelijk dat er dringend iets moet gebeuren. “Ik durf nog amper in mijn keuken te komen door de schimmel op het plafond en het water dat hier binnen lekt. Dat is al sinds september aan de gang.”

Elke dag vervangt Irena 2 tot 3 emmers die onder het lek staan, zoveel water komt er haar keuken binnen. “Mijn gasvuur heb ik volledig afgedekt met een keukenhanddoek zodat er geen water op kan komen”, vertelt ze. “Als ik ‘s morgens opsta, zijn alle ramen volledig aangedampt. Dat kan zo toch niet langer?” 

Geen geld voor loodgieter of schilder

In het gebouw waar Irena een appartement huurt, zijn een twintigtal sociale woningen. Bijna allemaal kampen ze met vochtproblemen of schimmel. Bij de ene is het schimmel langs de ramen, bij de andere bewoner komt het behang van de muur door vochtproblemen. “Ik heb al jaren problemen in mijn appartement”, zegt Josyanne.

“Van Woonhaven is er al een aantal keer iemand hier geweest, maar er wordt niets aan gedaan”, gaat ze verder. “Ik krijg dan het antwoord dat het nu nog geen tijd is om hier te renoveren, er zijn andere wachtenden bij wie het dringender is. We kunnen niets doen en kunnen enkel afwachten tot ze heel het gebouw hier aanpakken. Verre van ideaal, maar verhuizen is voor mij te duur. Ik heb zelfs geen geld om een loodgieter of schilder langs te laten komen.”

Het water loopt soms langs alle kanten naar binnen in onze woonkamer

Guido

Ook Guido en zijn vrouw kampen al jaren met problemen die steeds terugkomen. “Het water loopt soms langs alle kanten naar binnen in onze woonkamer”, zegt Guido. “De afvoer van het terras boven ons is regelmatig geblokkeerd en dan is het niet meer tegen te houden.

Woonhaven is daar wel meteen voor langsgekomen om het snel te repareren, maar alle schilderwerken moesten we zelf zien te regelen.”

In de slaapkamer van Guido is er nog een grote streep schimmel te zien onder het plafond. “Die was eerst nog veel groter, maar Woonhaven heeft er een deel van weggewerkt. Er stond oorspronkelijk ook een kleerkast tegen, maar die begon helemaal te rotten door de vochtige muren. Ik betaal meer dan 800 euro per maand, dan mag de verhuurder dit toch oplossen? De laatste keer dat ik naar een oplossing vroeg, kreeg ik als antwoord: “Om dit op te lossen, kan u beter verhuizen”.

Heft in eigen handen genomen

Godeliva, de zus van Irena, woont in een ander ‘torentje’ in de Dordrechtlaan. “Bij mij vallen de tegeltjes in mijn keuken de laatste tijd gewoon van de muur”, vertelt ze. “Ook in de badkamer zit ik constant met vochtproblemen omdat ik die niet genoeg kan verluchten.”

 

Verschillende sociale woningen van Woonhaven in Deurne kampen met schimmel en vocht: “Ik word er ziek van”
 

Verderop in de wijk staan nog meer gelijkaardige sociale woningen. “Ik had nooit verwacht om zoiets in België mee te maken”, zegt een vrouw uit de Dordrechtlaan die liever anoniem wenst te blijven. “Als ik de wasmachine aanzet, stroomt het water als een waterval mijn keuken in. Ik heb dan maar het heft in eigen handen genomen en de leidingen zo goed mogelijk proberen te herstellen.”

Van een technieker van Woonhaven kreeg ik te horen dat mijn woning eigenlijk onbewoonbaar verklaard zou moeten worden

Bewoonster sociale woning Gabriel Vervoortstraat

Niet enkel in de Dordrechtlaan kampen sociale woningen met problemen. Ook van enkele bewoners uit de ‘torentjes’ in de Gabriel Vervoortstraat komen er getuigenissen. “Toen ik hier kwam wonen, waren alle randen van ramen en deuren afgeplakt met zilverpapier”, klinkt het bij een bewoonster. “Toen ik dat eraf trok, bleek waarom: het zat daar vol met schimmel. Bij Woonhaven zeiden ze dat ik een vod met wat azijn moest gebruiken en dat het dan wel opgelost zou zijn.”

“Ik heb op verschillende plaatsen in mijn huis schimmel”, getuigt een buurvrouw. “Ik ben slecht te been en kan dat allemaal niet zelf oplossen. Toen Woonhaven, na 2 maanden wachten, eindelijk langskwam, kreeg ik van de technieker te horen dat mijn woning eigenlijk onbewoonbaar verklaard zou moeten worden.”

Reactie Woonhaven

Bij Woonhaven zijn ze op de hoogte van de vochtproblemen in de ‘torentjes’ in Deurne. “Wij krijgen daar geregeld meldingen over en voeren waar nodig herstellingen uit”, zegt woordvoerder Sarah Devis. “Er is daar eigenlijk een groter probleem dat structureel zou moeten worden aangepakt, maar voorlopig proberen we het op elke locatie apart zo goed mogelijk op te lossen.”

In de werken die de komende jaren worden uitgevoerd in de Arenawijk, zijn de ‘torentjes’ voorlopig niet opgenomen. “Er is eerst gekozen om de woningen in de noord- en zuidrand aan te pakken”, gaat Devis verder. “Het is zeker en vast de bedoeling om ook de torentjes in de toekomst mee te nemen in het grote renovatieproject, maar daar is nog geen planning voor.”

Volgens Woonhaven klopt het niet dat ze geen herstellingen uitvoeren. “Wij blijven die gebouwen onderhouden”, aldus Devis. “Vorig jaar is er in de Dordrechtlaan nog een dak aangepakt. We roepen de bewoners op om bij elk probleem een melding te maken. Als het probleem blijft terugkeren, zoeken we een oplossing met de bewoners. Soms is het probleem zo groot dat we een verhuis plannen.”

Woonhaven geeft nog mee dat een externe aannemer de oorzaak van het probleem bij Irena zal bepalen. “Vervolgens beslissen we over de te nemen stappen”, zegt Devis. “Het is onaanvaardbaar dat de problemen bij deze mensen niet beter zijn opgevolgd. De bewoners zijn gecontacteerd en we zullen hier voor oplossingen zorgen.”

Zet dit artikel af tegen de associale vaak arrogante houding van de Nva minister van wonen en knik, slik en onderga. Wees braaf, kruip in uw mand.

nvdr