Sociale huurder trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen verkoop sociale woningen

In Gent heeft Johan De Troyer een klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Hij verzet zich tegen de verkoop van sociale woningen en krijgt steun van de Oost-Vlaamse volksreferendumcampagne “Te Duur.be”

Vorige week raakte bekend dat 71 sociale woningen langs de Marseillestraat in Gent recent verkocht zijn door de sociale woonmaatschappij Volkshaard. De nieuwe eigenaars gaan die woningen renoveren, iets waarvoor Volkshaard geen middelen had. De Troyer noemt het een politiek steekspel tussen politiek en sociale Woningmaatschappijen waarbij de rechten van de sociale huurders worden geschonden. Het is volgens De Troyer tijd dat de stem van de sociale huurders gehoord wordt

Hoorziting in Vlaams parlement

Te Duur.be gaat op pad om handtekeningen te verzamelen voor een volksraadpleging. Maar de actievoerders willen meer. Ze proberen een hoorzitting in het Vlaams parlement af te dwingen over de vervreemding van sociale woningen. Het Woondecreet moet aangepast worden, want nu schuiven de sociale woonmaatschappijen en de Vlaamse regering de hete aardappel door. Daar heeft niemand een boodschap aan, zeker de duizenden gezinnen op de wachtlijst niet. Het recht op wonen is een basisrecht.

18 oktober 2022 AVS Dag van het verzet tegen armoede

“De uitverkoop van soc. woningen moet stoppen,
nu onmiddellijk”

Johan (64) woont in een sociale woning en wil massale ‘uitverkoop’ tegenhouden: “Ik ben een pacifist, maar hier word ik woest van”

GENT – 

“Als gemeenschap hebben we jarenlang geïnvesteerd in sociale woningen, en nu gooien we dat weg.” Dat duizenden sociale woningen in Gent in private handen kunnen belanden (en meer) is Johan De Troyer een doorn in het oog. De 64-jarige trekt naar het Grondwettelijk Hof. “Er is een politiek steekspel bezig, waar de sociale huurder de dupe van wordt.”