Vlaamse regering wil 90 gebouwen opkopen in Denderstreek om wateroverlast tegen te gaan

Volgens Vlaams minister van Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD), zullen er geen mensen abrupt uit hun huis worden gezet.

Voor de mensen die hun panden of percelen kwijt gaan geraken, komt er een financiële vergoeding. "De mensen wier huizen in aanmerking komen moeten een volwaardige vergoeding krijgen, met respect voor de eigendomsrechten.

Concreet gaat het om deze straten:

  • Majoor van Lierdelaan en Jan de Coomanstraat (Geraardsbergen)
  • Weerstanderskaai (Roosdaal)
  • Kasteelstraat (Liedekerke/Denderleeuw)
  • Idevoordelaan (Ninove)

In prime time wordt een eigenaar in Vrt news aan het woord gelaten over het drama dat hem treft.

Inderdaad, dat is erg, je huis waar je je krom voor hebt gewerkt, al je vrije tijd ingestoken om het te bouwen, elke steen zelf omgedraaid…

Terecht is empathie op zijn plaats. Maar als woonactivist bekruipt mij het gevoel van twee maten en drie gewichten. Wanneer mensen die jaren in hun sociale woning  wonen, er hun gezin hebben groot gebracht, vergroeid zijn met de buurt, een brief krijgen om op te hoepelen, omdat ze een slaapkamer op overschot hebben, zogezegd ‘te groot wonen’  spreken  we wel over abrupt uit hun huis gezet te worden ( zes maand om juist te zijn ) Meer nog, is er GEEN pers die dit in prime time op Vrt News brengt. Ook niet wanneer verschillende mensen vroegtijdig sterven uit verdriet, omdat ze hun buurt missen. ( St/-Bernadettewijk Gent   Meulestede enz …)

Eigendom wordt nog altijd hoger ingeschat dan het grondrecht op wonen, dat een mensenrecht is. Eigendomsrecht piekt nog altijd in de waarderingscijfers.

Best eigenaardig wanneer je beseft, dat over honderd jaar niemand nog weet wie de bewoner was van gelijk welk pand. Een uitzondering zou kunnen zijn, onze minister van dakloosheid, mede verantwoordelijk voor de afbraak van onze volkshuisvesting anno 2024.

De Troyer Johan