TE Duur en pers.

.

Er komt een referendum in Gent over betaalbaar wonen, stad telt voldoende handtekeningen

In Gent zijn er voldoende geldige handtekeningen ingediend om een referendum over betaalbaar wonen af te dwingen. Actievoerders dienden 36.000 handtekeningen in, die zijn nu gecontroleerd door de stad. Er zijn er 26.725 handtekeningen geteld die geldig zijn, genoeg om een volksraadpleging te houden. De stad moet zich nu over een goede vraag buigen. Het referendum zal op 8 oktober plaatsvinden. 

 

Gent dichter bij volksraadpleging over betaalbaar wonen, actiegroep overhandigt 36.000 handtekeningen aan stad

Gent 15 mei 17.00 uur   De actiegroep “Te duur” heeft in Gent 35.620 handtekeningen overhandigd aan het stadsbestuur om zo een referendum over betaalbaar wonen af te dwingen. Gent zal de komende weken controleren of er voldoende geldige handtekeningen zijn. Om een volksraadpleging te forceren, moet 10 procent van de bevolking een geldige krabbel zetten. Dat aantal lijkt, voorlopig, gehaald.  Radio 2, Ward Schouppe


Gent staat opnieuw een stapje dichter bij een referendum over betaalbaar wonen. De actiegroep “Te duur” verzamelt al maanden handtekeningen om een volksraadpleging af te dwingen en denkt nu met een voldoende grote marge te zitten. De actiegroep overhandigde deze middag 35.620 handtekeningen aan het Gentse stadsbestuur. “Dat is ongeveer 15 procent van de Gentse bevolking”, stelt initiatiefnemer Raf Verbeke. Als 10 procent van de handtekeningen geldig blijkt, dan moet Gent het referendum organiseren. Een gerechtsdeurwaarder stelde vast dat er meer dan 1.800 papieren met handtekeningen zijn ingediend.  

“We maken mensen vrij om te controleren”

Een grote delegatie van het stadsbestuur nam de handtekeningen in ontvangst. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) bedankte de initiatiefnemers voor het engagement voor de stad. Ook schepenen Tine Heyse (Groen) en Astrid De Bruycker (Vooruit) waren aanwezig. Schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) beloofde meteen aan de slag te gaan. “We gaan kijken of het om 35.600 handtekeningen gaat én of ze geldig zijn. Handtekeningen van mensen die overleden zijn of die niet (meer) in Gent wonen, worden geschrapt. Ook mogelijke valse handtekeningen worden gefilterd. We hebben ambtenaren vrijgemaakt om de controles uit te voeren, ook mensen van andere diensten springen bij.” Het hele proces zal tot drie weken duren. 

© VRT NWS - Ward Schouppe - ambtenaren checken al een eerste keer of het aantal ingediende handtekeningen klopt

“We hebben veel volk kunnen mobiliseren om deze bevraging te ondersteunen”, zegt Verbeke trots. “We zijn in alle wijken geweest en hebben handtekeningen gekregen van sociale huurders en eigenaars. Niet iedereen deelt onze mening, maar veel mensen vinden wel dat er een debat over het thema moet komen. Net dat is onze bedoeling.” De actiegroep beweert dat alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd zijn in de lijst. “De jongste ondertekenaar is vandaag jarig en wordt 16. De oudste is 103 jaar.” 

Welke vraag?

Als er voldoende handtekeningen zijn, moet er nog beslist worden welke vraag er op het referendum gesteld zal worden. De actiegroep wil graag twee vragen aan bod laten komen. “Wil de Gentenaar dat publiek vastgoed geprivatiseerd wordt? En, moet de stad een grondbank oprichten om sociale woningen te realiseren?” De kans dat het ook deze twee vragen worden, is eerder klein. De stad kan, in overleg met de iniatiefnemers, nog bijsturen. “We willen een duidelijke vraag waar we ook verder mee kunnen. Iedereen is voor betaalbaar wonen”, stelt schepen Heyndrickx. De definitieve vraag moet afgeklopt worden eind juni. De volksraadpleging zou dan in oktober plaatsvinden, net binnen de wettelijke termijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Net zoals bij de lokale verkiezingen is er geen opkomstplicht voor een referendum. Het wordt pas geldig beschouwd als 10 procent van de kiesgerechtigde bevolking meedoet. De uitslag van een volksbevraging is ook niet bindend. 

Referendum in Gent of niet? Stadsambtenaren beginnen volop te tellen: “35.620 handtekeningen verzameld, en da’s meer dan genoeg”

Een doos vol handtekeningen als wapen: actievoerders vragen referendum over ‘onbetaalbare’ huizenmarkt in Gent

Ontvangst op stadhuis 15.05.23 om 15.00 uur

15 mei 2023

Activisten vinden publieke steun in strijd voor betaalbaar wonen.

De langverwachte Woonstudie in Gent bevat aanbevelingen voor meer diverse en betaalbare woningen die in lijn liggen met wat woonactivisten via een referendum aan de lokale bevolking willen voorleggen. ‘Maak werk van één ruimtelijke, financiële en vastgoedstrategie in functie van betaalbaar en sociaal wonen. Die moet gericht zijn op het uitbreiden van het vastgoedpatrimonium, inzetbaar voor de uitbreiding van het betaalbaar woonaanbod.’ De idee van een grondenbank blijkt geen utopie

Zondag 7 mei was er een Speakers Corner NTG Gent over de volksraadpleging
21 APRIL 2023.

In de Week end krant van De Morgen een reportage over mensen van TEDUUR.Be die ook huis aan huis handtekeningen ophalen voor het referendum "grondrecht betaalbaar wonen". Voelt u zich aangesproken om met deze sympatieke dames mee de baan op te gaan, neem gerust contact op. Elke handtekening is waardevol en kan crusiaal zijn. Lees de bijdrage via deze link:
20 APRIL 2023

Amber 24, zet de 27.000 ste handtekening voor nieuw referendum. " Op mijn eentje kan ik onmogelijk een woning kopen in Gent.
Gent is op weg naar een nieuw referendum in meer dan 20 jaar/ Amber De Bleeker 24j, zette donderdagavond de 27.000 ste handtekening. Nu is het aan Stad Gent om alle lijsten uit te pluizen

Lees de bijdrage via deze link:

Burgerbeweging Te Duur wil referendum afdwingen in Gent

Komt er na bijna 25 jaar opnieuw een volksraadpleging in Gent? Het zou zo maar eens kunnen. De burgerbeweging ‘Te Duur’ heeft meer dan 27.000 handtekeningen verzameld om een referendum of volksraadpleging te organiseren. Ze vinden dat de woningprijzen in Gent te hoog zijn. Ze willen dat de stad stopt met publieke gebouwen en sociale woningen te verkopen. Gent zal binnenkort bekijken of alle handtekeningen geldig zijn, en als dat zo is, dan komt er nog voor 1 oktober een volksraadpleging.

Het wordt elk jaar moeilijker om iets te huren of te kopen in de stad.  De burgerbeweging ‘Te Duur’ wil daarom een volksraadpleging of referendum organiseren rond betaalbaar wonen. Ze vinden dat de stad moet stoppen met publieke gebouwen te verkopen aan private ontwikkelaars, want op die manier blijven de woningprijzen in de stad maar stijgen.

Actiegroep TeDuur.be kondigt een volksraadpleging aan in Gent over verkoop sociale woningen en stadsgebouwen.

       “We hebben voldoende handtekeningen”

Maar we gaan door tot 30.000 om een noodzakelijke reserve op te bouwen. We moeten niet naïef zijn, een volksreferendum krijgen we niet in de schoot geworpen. Elke handtekening kan het verschil maken! /nvdr

 

De actiegroep “Te Duur” heeft naar eigen zeggen 27.000 handtekeningen verzameld om een referendum te laten organiseren in Gent over de verkoop van sociale woningen en publieke gebouwen. De stad moet de handtekeningen eerst nog onderzoeken, als er voldoende geldig zijn moet er nog voor 1 oktober dit jaar een referendum komen. De actiegroep vindt dat de stad moet ingrijpen om de huurprijzen betaalbaar te houden.  

Radio 2, Ward Schouppe

Al maandenlang trekken activisten van “Te Duur” rond in Gent op zoek naar handtekeningen om een referendum te organiseren. Ze moeten 10 procent van de stemgerechtigde Gentenaars overtuigen. “Te Duur” vindt de aankoopprijs en de huur voor woningen te hoog en wil dat de stad geen sociale woningen of publieke gebouwen verkoopt. Ze zou, volgens de actievoerders, de gebouwen beter inrichten om er mensen met minder middelen te laten wonen. De actiegroep heeft nu naar eigen zeggen 27.000 handtekeningen, dat zijn er in principe voldoende om een referendum af te dwingen.

Een jaar voor de verkiezingen

De groep wil nog extra marge en blijft nog handtekeningen verzamelen. Ze zullen ingediend worden bij de stad, die gaat ze dan onderzoeken. De stad haalt er dubbele of foute handtekeningen uit. Als er genoeg overblijven, dan moet er nog voor oktober dit jaar een volksraadpleging georganiseerd worden. Dat is wettelijk zo geregeld, een referendum moet ten laatste 12 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.  

Wat willen de activisten?

De activisten vinden dat de stad meer moet inzetten op sociale woningen. Volgens “Te Duur” zijn er in Gent 14.000 sociale woningen te weinig. De actievoerders vinden daarnaast ook dat Gent extra woningen moet voorzien buiten het bestaande systeem. Ze verwijzen onder meer naar Brussel. Daar zijn er woningen in stadsbeheer om de mensen te helpen die geen recht hebben op een sociale woning, maar toch een laag inkomen hebben. “Te Duur” benadrukt dat Gent niet alleen verantwoordelijk is.

Er loopt een andere petitie waarmee de actiegroep ook een hoorzitting in het Vlaams Parlement wil bekomen. 

Hoe gaat dit verder?

Als de stad oordeelt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn dan moet er een duidelijke ja-nee vraag geformuleerd worden. Het is op die vraag dat Gentenaars dan zullen kunnen antwoorden. De stad moet dan een infobrochure verspreiden en een stembusgang organiseren. Net zoals bij de lokale verkiezingen is er geen opkomstplicht. Het resultaat van een referendum is niet bindend. 

De link naar het artikel op Vrt news vind u hier

Luister naar Radio 1 Interview met TeDuur.be

 

podcast te duur

 

Klik hier naar het interview in het Ochtendprogramma op Radio 1 op 18 april 2023 07.20 uur

 

 

 


GENT 17 augustus 2022  HLN/


Krijgt Gent na kwarteeuw nog eens een referendum? “Kaap van 10.000 handtekeningen is overschreden”


Wacht Gent binnenkort een nieuw referendum? Actiegroep ‘Te Duur’ wil de Gentenaar laten stemmen over verkoop van gronden en panden van de Stad Gent. Maar daar zijn maar liefst 30.000 handtekeningen voor nodig. “Het debat moet opnieuw leven”, zegt initiatiefnemer Raf Verbeke.

25 juni 2022, Redactioneel artikel uit De Gentenaar.

                                     https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220624_96400127
  Krijgt Gent na 25 jaar nog eens een referendum?
“Tegen het einde van het jaar hebben we 30.000 handtekeningen”

26 februari 2022, interview met onze Berlijnse vrienden. https://redactie.radiocentraal.be/Home/

01 maart 2022, persartikel MO https://www.mo.be/opinie/duurzaamheid-sociale-woningen-een-hoopvolle-toekomst

01 april 2022, persartikel De Tijd. https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/tijdelijk-verbod-op-verkoop-van-sociale-woningen-aan-de-private-markt/10377990.html

Wat men niet in het artikel vermeld, het beperkte verbod is TIJDELIJK en slaat op een heel klein gedeelte van het nieuwere patrimonium van sociale woningen. Het overgrote deel is niet beschermd en kan en zal nog steeds verkocht worden!

De hoofdredacteur van de Gentenaar noemt in een opiniestuk het beleid mbt de studentenkoten, pervers. Er is een verschil tussen een verblijf en een woonst/thuis. Een dak boven het hoofd moet altijd de prioriteit zijn. Blijkbaar begrijpen de betrokken schepenen dit niet, want ze zijn nog fier op hun door de Immo-boeren geïnspireerde keuze.

Niet enkel de huizenmarkt wordt bedreigd door monopolisering en/of privatisering.

Ook waardevolle landbouwgrond in handen van de Colruyt groep. Ook de zeegronden, alhoewel die federaal blijven, worden wel uitbesteed aan de hoogste bieder, die op zijn beurt de prijzen gaat bepalen. Boeren en Vissers (met steun van de pleziervaarders-lol) voeren gerechtvaardigde actie! Ruim 100 pleziervaarders protesteren op zee: “Als die zeeboerderij verder groeit, moeten we twee uur omvaren” NieuwpoortTegen de zeeboerderij die Colruyt Group aan het realiseren is een paar kilometer voor de kust van Nieuwpoort, is al langer protest. De pleziervaarders, een honderdtal in totaal, voerden zondagmiddag richting die zeeboerderij om hun ongenoegen te uiten. “Als Colruyt Group zijn plannen doorvoert, dan betekent dat een streep door de toegankelijkheid van onze jachthaven”, vat Maarten Desloovere van Vlaamse Yachthaven het samen.