De Volksraadpleging ligt binnen bereik.

Actiegroep TeDuur.be kondigt een volksraadpleging aan in Gent over verkoop sociale woningen en stadsgebouwen:

“We hebben voldoende handtekeningen”

Maar we gaan door tot 30.000 om een noodzakelijke reserve op te bouwen. We moeten niet naïef zijn, een volksreferendum krijgen we niet in de schoot geworpen. Elke handtekening kan het verschil maken! /nvdr

 

De actiegroep “Te Duur” heeft naar eigen zeggen 27.000 handtekeningen verzameld om een referendum te laten organiseren in Gent over de verkoop van sociale woningen en publieke gebouwen. De stad moet de handtekeningen eerst nog onderzoeken, als er voldoende geldig zijn moet er nog voor 1 oktober dit jaar een referendum komen. De actiegroep vindt dat de stad moet ingrijpen om de huurprijzen betaalbaar te houden.  
Radio 2, Ward Schouppe

Al maandenlang trekken activisten van “Te Duur” rond in Gent op zoek naar handtekeningen om een referendum te organiseren. Ze moeten 10 procent van de stemgerechtigde Gentenaars overtuigen. “Te Duur” vindt de aankoopprijs en de huur voor woningen te hoog en wil dat de stad geen sociale woningen of publieke gebouwen verkoopt. Ze zou, volgens de actievoerders, de gebouwen beter inrichten om er mensen met minder middelen te laten wonen. De actiegroep heeft nu naar eigen zeggen 27.000 handtekeningen, dat zijn er in principe voldoende om een referendum af te dwingen.

Een jaar voor de verkiezingen

De groep wil nog extra marge en blijft nog handtekeningen verzamelen. Ze zullen ingediend worden bij de stad, die gaat ze dan onderzoeken. De stad haalt er dubbele of foute handtekeningen uit. Als er genoeg overblijven, dan moet er nog voor oktober dit jaar een volksraadpleging georganiseerd worden. Dat is wettelijk zo geregeld, een referendum moet ten laatste 12 maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.  

Wat willen de activisten?

De activisten vinden dat de stad meer moet inzetten op sociale woningen. Volgens “Te Duur” zijn er in Gent 14.000 sociale woningen te weinig. De actievoerders vinden daarnaast ook dat Gent extra woningen moet voorzien buiten het bestaande systeem. Ze verwijzen onder meer naar Brussel. Daar zijn er woningen in stadsbeheer om de mensen te helpen die geen recht hebben op een sociale woning, maar toch een laag inkomen hebben. “Te Duur” benadrukt dat Gent niet alleen verantwoordelijk is.

Er loopt een andere petitie waarmee de actiegroep ook een hoorzitting in het Vlaams Parlement wil bekomen. 

Hoe gaat dit verder?

Als de stad oordeelt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn dan moet er een duidelijke ja-nee vraag geformuleerd worden. Het is op die vraag dat Gentenaars dan zullen kunnen antwoorden. De stad moet dan een infobrochure verspreiden en een stembusgang organiseren. Net zoals bij de lokale verkiezingen is er geen opkomstplicht. Het resultaat van een referendum is niet bindend. 

De link naar het artikel op Vrt news vind u hier

Luister naar Radio 1 Interview met TeDuur.be

podcast te duur
Klik hier naar het interview in het Ochtendprogramma op Radio 1 op 18 april 2023 07.20 uur

IEDEREEN IS WELKOM OP ONZE PERSVOORSTELLING VAN DONDERDAG 20 APRIL 2023 OMSTREEKS 18.30 U.

Burgerbeweging Te Duur wil referendum afdwingen in Gent

Komt er na bijna 25 jaar opnieuw een volksraadpleging in Gent? Het zou zo maar eens kunnen. De burgerbeweging ‘Te Duur’ heeft meer dan 27.000 handtekeningen verzameld om een referendum of volksraadpleging te organiseren. Ze vinden dat de woningprijzen in Gent te hoog zijn. Ze willen dat de stad stopt met publieke gebouwen en sociale woningen te verkopen. Gent zal binnenkort bekijken of alle handtekeningen geldig zijn, en als dat zo is, dan komt er nog voor 1 oktober een volksraadpleging.

Het wordt elk jaar moeilijker om iets te huren of te kopen in de stad.  De burgerbeweging ‘Te Duur’ wil daarom een volksraadpleging of referendum organiseren rond betaalbaar wonen. Ze vinden dat de stad moet stoppen met publieke gebouwen te verkopen aan private ontwikkelaars, want op die manier blijven de woningprijzen in de stad maar stijgen.

In de Week end krant van De Morgen een reportage over mensen van TEDUUR.Be die ook huis aan huis handtekeningen ophalen voor het referendum “grondrecht betaalbaar wonen”.

Voelt u zich aangesproken om met deze sympatieke dames mee de baan op te gaan, neem gerust contact op. Elke handtekening is waardevol en kan crusiaal zijn. Lees de bijdrage via deze link:

Amber (24) zet 27.000ste handtekening voor nieuw referendum: “Op mijn eentje kan ik onmogelijk een woning kopen in Gent”

Gent is op weg naar een nieuw referendum in meer dan 20 jaar. Amber De Bleecker (24) zette donderdagavond de 27.000ste handtekening. Nu is het aan de Stad Gent om alle lijsten uit te pluizen.

Lees de bijdrage via deze link: