Het is een politieke keuze, om de wachtlijsten niet aan te pakken!
Gent,
Ei zo na staan er in Vlaanderen 180.000 mensen op een wachtlijst voor een volkshuisvestingswoning.De lijst groeit elk jaar gesteeg aan en af toe worden er met listige kunstgrepen mensen uit de lijst gezet. Wellicht bedoelt om met de aankomende verkiezingen dit gruwelijk cijfer te kunnen verminderen en dit dan als goed beleid te kunnen verkopen.
Woonzaak, een verzamelnaam van heel veel spelers die de woonproblematiek aankaarten, waaronder Volksraad, roeren zich in het publieke zicht om ‘wachten’ onder de aandacht te brengen, ook bij mensen die vandaag geen probleem hebben met hun huisvesting.
Actievoerders klagen wachtlijsten voor sociale woning in Antwerpen aan: "Meer dan 4 jaar wachten"
Aan het Operaplein in Antwerpen zijn verschillende actievoerders samengekomen om de lange wachtlijsten voor een sociale woning aan te klagen. De actie ‘Halte Wachtlijstlaan’, symbolisch gehouden aan een tramhalte, werd georganiseerd door Woonzaak. Dat is een initiatief van verschillende sociale organisaties die strijden voor een rechtvaardiger woonbeleid met meer sociale woningen.
Aan het Antwerpse Operaplein hebben actievoerders een tramhalte omgedoopt tot ‘Halte Wachtlijstlaan’. Daarmee willen ze de lange wachtlijsten voor sociale woningen aankaarten. “Ondertussen staan er enkel in Antwerpen 43.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning”, zegt Sven Claes van SAAMO Antwerpen.
SAAMO heeft zich als sociale organisatie aangesloten bij de Woonzaak, de organisator van de actie. De Woonzaak is een klacht die verschillende organisaties hebben ingediend tegen de Vlaamse overheid. Met die klacht willen ze dat er meer sociale woningen gebouwd worden. SAAMO vraagt dat er tegen 2035 14 procent sociale woningen zijn in gemeenten en 20 procent in steden.
In heel Vlaanderen zijn er 176.000 wachtenden voor een sociale woning. “En dat aantal groeit alleen maar”, aldus Claes. “Het aanbod aan sociale woningen groeit dan weer niet snel genoeg. De mensen op een wachtlijst moeten nu iets zoeken op de private huurmarkt. Vaak zijn dat woningen in slechte staat waar ze te veel geld voor betalen.”
Voor een toewijzing van een sociale woning wacht iemand op een wachtlijst nu gemiddeld vier jaar, één maand en zes dagen. “Het wordt echt een te groot maatschappelijk probleem”, aldus Claes. “We zien het voorlopig ook echt niet verbeteren. De stad moet ervoor zorgen dat er sneller sociale woningen gebouwd worden. Het is tijd om een tandje bij te steken.” Ook in andere steden zoals Gent, Leuven of Turnhout werden er vandaag acties georganiseerd.
“Voor de gemiddelde middenklasse lijkt wachten misschien niet zo erg, maar dat is het wel degelijk. Elke dag wachten betekent meer stress, meer gezondheidsproblemen, meer kinderen die geen plek of geen gezonde plek hebben om te studeren. Het gebrek aan een degelijke, gezonde woning heeft op zo veel andere levensdomeinen effect. Het hebben van een kwaliteitsvolle woning is de eerste voorwaarde voor een gezond leven. Dat is al meermaals wetenschappelijk aangetoond.”
Veel meer sociale woningen nodig
Woonzaak heeft daarom een eisenpakket samengesteld met beleidsmaatregelen die noodzakelijk zijn om het recht op wonen in de praktijk vorm te geven. “In eerste instantie zijn er veel meer sociale woningen nodig”, zegt Claes.
Woonzaak eist een nieuw groeipad naar minimaal 14% sociale huurwoningen op Vlaams niveau en 20% in stedelijke context tegen 2035. In Antwerpen breidde het aantal sociale woningen de afgelopen jaren niet uit maar daalde het van ruim 10% naar iets meer dan 9%.
“We eisen ook de herinvoering van de sociale last. Bij elke ontwikkeling vanaf vijf woningen, moet minstens een vijfde voor sociale huur worden bestemd”, legt Claes uit. “Verder ijveren we voor een meer inclusieve sociale huurmarkt. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) legt steeds meer voorwaarden op aan sociale huurders. Er wordt een stigmatiserend verhaal opgehangen en dat ondermijnt het draagvlak voor het bouwen van sociale woningen. Dat tij moet keren.”
Betere regulering huurmarkt
Maar ook op de reguliere huurmarkt zitten er flink wat zaken scheef, meent Woonzaak. Zo krijgt niet iedereen een eerlijke toegang tot die huurmarkt, wordt de huurder met meer verplichtingen opgezadeld dan de verhuurder en is de huurprijs niet meer in balans met de kwaliteit van de woningen. “Er moet worden ingezet op een betere regulering van de huurmarkt.”
Om al die zaken aan te kaarten, vonden vandaag op zeven plaatsen in Vlaanderen prikacties plaats aan bushaltes. “Een symbolische locatie”, zegt Claes. “Hier wachten mensen ook, alleen: op een wachtlijst kan je niet wonen.”