Wij zoeken jou! Krik je leven op met sociaal activisme

Graag hier vanuit www.volksraad.be een oproep.

Dit jaar vindt een volksraadpleging plaats over grondrecht op betaalbaar wonen en over ons gemeengoed
 De discussie over het Pand/ Craemersklooster heeft die thema’s op de agenda gezet.
Studenten of academici die geïnteresseerd zijn om het gesprek over eigendom, co-creatie en financiering van  het Pand e.a. verder te zetten, neem gerust contact

+32 492 17 83 71

 
 

Laat ons samen strijden voor
betaalbaar wonen!

We zoeken jou:
U bent schilder,kunstenaar, klusjesman/klusjesvrouw, gepensioneerde, student (communicatiewetenschappen) journalist, choreograaf, danser, straatmuzikant, poppenkastspeler,mimi artiest,gefrustreerde burger over de uitzichtloze woningmarkt waarin onze jonge mensen terecht komen, u heeft een werkplaats die leeg staat, een staanplaats voor publiciteitscaravan, kent iets van belettering, kan onze website technisch adviseren, lay out voor folders maken, u wilt handtekeningen ophalen, mensen overtuigen dat het mogelijk is om zaken te veranderen, .....

De wooncrisis treft iedereen

Sonja, het is geen probleem van een ander, het treft ons allemaal. Hoe kunnen onze kinderen zonder financiële hulp van ouders nog een eigen woning kopen?
Verpoorten Sonja
“Raf, het probleem van de verdoken privatisering van sociale woningen brengt een algehele verarming van de staat met zich mee, daarom moeten publieke gronden in eigendom blijven van ons, de staat.
Verbeke Raf.
Mia “U betaalt alsmaar meer voor uw elektriciteit, gas en boodschappen. Op het einde van de maand blijft van uw loon nog een stukje over dat verloren gaat aan te hoge huurprijzen" Sparen is een illusie geworden.
Heuvaert Mia
Jos en Carine, wij wachten al 20 jaar op een sociale woning. Door een arbeidsongeval kan mijn echtgenoot maar beperkt werken. We halen het einde van de maand nooit.
Verspeten Carine
Geert en Sonia “Wij wonen reeds een tiental jaar in een sociale woning. Wij zien de buurt verarmen en verloederen. Recent werden vele buren gedwongen te verhuizen, nu staan deze woningen te koop en dat terwijl er honderdduizenden gezinnen op zoek zijn naar een betaalbare woning”
Sonia Van Dalle
“Het fusiedecreet van Diependale geeft geen enkele garantie dat gronden en woningen van sociale huisvesting-
maatschappijen
van de gemeenschap
blijven. Zo komen zij uiteindelijk in handen van investeerders die er een winstmodel van maken.
Brian L.

© copyright 2022 volksraad

Laten we elkaar ontmoeten

0497.230760

startvergadering

Hey,...
ook dood
ongerust over een betaal
baar dak boven uw hoofd?

Kijk naar het filmpje en zie hoe andere steden dit aangepakt hebben….

Huizen dienen om in te wonen, niet om te speculeren.

Video afspelen

Eerste ervaringen met het ophalen van handtekeningen voor de eerste burgerinitiatieven van de volksraad:

 

  1. Informeer jezelf:

Een goede basis voor het overtuigen van mensen om een petitie te tekenen, is de vaardigheid om duidelijk en beknopt uit te leggen voor welk doel de petitie loopt. Om dit te kunnen, is het belangrijk dat je kennis over het doel diepgaand en correct is. Lees je op voorhand goed in en praat met mede-geïnteresseerden. Vergeet niet om je in te leven in de mensen die een andere  mening hebben. Hoe kan je deze mensen overtuigen om toch bij te dragen aan de petitie? Eens je eigen kennis over het onderwerp uitgebreid genoeg is en je het gevoel hebt dat je weet waarover je praat, kan je mensen ook makkelijker informeren en dus, overtuigen. 

 

  1. Durf mensen aanspreken:

Als je weet waarover je praat zal je meer zelfvertrouwen hebben en makkelijker mensen durven aanspreken. Voel je je nog wat onzeker? Ga met twee! Dit kan helpen om elkaar aan te vullen en aan te sterken. Pro tip: als je groepen ziet lopen, stap er zeker op af. Zo kan je minder intensief te werk gaan door met één enkele uitleg meerdere handtekeningen in één keer te winnen. 

 

  1. Ken je termen:

Met specifiek vakjargon toon je aan dat je kennis hebt over de zaak. Let toch op dat je hier niet mee overdrijft, zorg dat je je boodschap op een makkelijk verstaanbare manier over kan brengen. Probeer ook aan te voelen wie er voor je staat en stel hier je taalgebruik op af.

 

  1. Wees voorbereid op vragen:

Doe eventueel een korte brainstorming met je mede-ophalers om na te denken welke vragen er gesteld zouden kunnen worden en oefen hier op.

 

  1. Denk aan je uitstraling:

Wees vriendelijk, straal energie en positiviteit uit en toon dat je hoop hebt in de zaak waar je voor vecht. Als jij niet uitstraalt dat je gelooft in de zaak, dan zullen anderen, die tevens (nog) geen affiniteit hebben met die zaak, dat zeker ook niet doen.

 

  1. Wees een aangename gesprekspartner:

Doe gerust aan chitchat als je merkt dat de persoon die tegenover je staat daar zin in heeft, en ook andersom. Probeer aan te voelen waar de persoon in kwestie nood aan heeft en speel daar op in. Zie je dat de persoon niet veel tijd heeft? Zeg dan dat je niet langer dan 2 minuten tijd nodig hebt en houd je ook aan die tijdslimiet.

 

  1. Kies gunstige locaties uit:

Probeer in je hoofd een soort persona af te bakenen van het type mens  die jouw petitie zou willen tekenen. Zoek plaatsen waar dit soort mensen te vinden zijn. Dit zal niet bij elke petitie even natuurlijk of vanzelfsprekend zijn. Je kunt dan ook  rekening houden  met de locatie door ergens te gaan verzamelen waar mensen niet gehaast zijn.

 

  1. Gebruik handgebaren:

Het  is veel makkelijker om iemands aandacht te behouden wanneer je niet enkel met je stem, maar ook met je lichaam praat. 

Wees dynamisch en sta je woorden bij met gebaren. 

 

  1. Last but not least: blijf jezelf!

Probeer in de mate van het mogelijke rekening te houden met bovenstaande punten, maar probeer niet te ver af te wijken van je eigen natuur. Je komt spontaner en zelfverzekerder over als je niet te veel doet alsof.

Dit klinkt misschien als een heuse boterham, maar dit hoeft helemaal niet lang te duren. Tien minuten samen overleggen met je mede-ophalers kan al een wereld van verschil betekenen!

 

Maïté

samenwerken werkt