Wij zoeken jou! Krik je leven op met sociaal activisme

Graag hier vanuit www.volksraad.be een oproep.

Dit jaar vindt een volksraadpleging plaats over grondrecht op betaalbaar wonen en over ons gemeengoed
De discussie over het Pand/ Craemersklooster heeft die thema’s op de agenda gezet.
Studenten of academici die geïnteresseerd zijn om het gesprek over eigendom, co-creatie en financiering van  het Pand e.a. verder te zetten, neem gerust contact

+32 492 17 83 71

 
 

De wooncrisis treft iedereen

Sonja, het is geen probleem van een ander, het treft ons allemaal. Hoe kunnen onze kinderen zonder financiële hulp van ouders nog een eigen woning kopen?
Verpoorten Sonja
“Raf, het probleem van de verdoken privatisering van sociale woningen brengt een algehele verarming van de staat met zich mee, daarom moeten publieke gronden in eigendom blijven van ons, de staat.
Verbeke Raf.
Mia “U betaalt alsmaar meer voor uw elektriciteit, gas en boodschappen. Op het einde van de maand blijft van uw loon nog een stukje over dat verloren gaat aan te hoge huurprijzen" Sparen is een illusie geworden.
Heuvaert Mia
Jos en Carine, wij wachten al 20 jaar op een sociale woning. Door een arbeidsongeval kan mijn echtgenoot maar beperkt werken. We halen het einde van de maand nooit.
Verspeten Carine
Geert en Sonia “Wij wonen reeds een tiental jaar in een sociale woning. Wij zien de buurt verarmen en verloederen. Recent werden vele buren gedwongen te verhuizen, nu staan deze woningen te koop en dat terwijl er honderdduizenden gezinnen op zoek zijn naar een betaalbare woning”
Sonia Van Dalle
“Het fusiedecreet van Diependale geeft geen enkele garantie dat gronden en woningen van sociale huisvesting-
maatschappijen
van de gemeenschap
blijven. Zo komen zij uiteindelijk in handen van investeerders die er een winstmodel van maken.
Intussen zijn de voorbeelden legio.
Brian L.

© copyright 2022 volksraad

Helpt u mee om het stigma te doorbreken?
De problematiek van sociaal wonen 2022
Leven onder de armoedegrens.

Het beeld van een bewoner van een sociale woning wordt doelbewust  gestigmatiseerd.  Iedereen kent de uitspraak :”Het is voor hun een Win for Live ” “Ze hebben tal van appartementen in verhuur in het buitenland ” ” Er staat een Lamborghini op de oprit”  ” ze werken in het zwart, stempelen erbij en betalen amper huur, “de vreemdelingen gaan voor ipv onze eigen mensen” ” Er zijn lege slaapkamers, ze moeten eruit voor hen die het meer nodig hebben” enz…….

Dit is reeds jaren aan de gang en vindt helaas ingang in de hoofden van velen. 

We gaan niet beweren dat er uitzonderingen zijn die er de kantjes vanaf lopen, zeker maar mogen we daarom veralgemenen? Zijn we niet bijzonder hard voor hen die zich aan de onderkant van de maatschappij bevinden en zijn we niet ziende blind voor de excessen van de elite die miljoenen ontwijken in belastingparadijzen?

Waarom trappen we steeds naar beneden en zijn we te laf om naar boven te kijken? Daar waar zonder scrupules legaal gefraudeerd wordt.

Tijdens het ophalen van handtekeningen voor het volksreferendum (°), komen de vooroordelen steevast naar voor. Wat is daar nu van aan? Mogen we gratuit veralgemenen? Moeten we onze woorden niet beter afwegen alvorens als klavierhelden haatberichten  te posten en  liken?

Hier plaatsen wij nu vanaf nov 22, wekelijks getuigenissen van mensen, ervaringsdeskundigen, die te lijden hebben onder dit beeld. Namen, adressen zijn op onze redactie bekend. Uiteraard kan u ook uw verhaal laten optekenen wat mee kan helpen om dit aan te kaarten.  0494 804081

 

 

 

(°) Een volksreferendum dewelke wij willen afdwingen bij de overheid over ‘de grond van de zaak’ zie verder hier in de site voor meer infoMeise Gudrunlaan Sociale woonwijk Providencia

H.V.H. krijgt een woning toegewezen met vier slaapkamers. Hij is alleenstaande. Werkt voltijds en voldoet aan de voorwaarden. Zijn sociale huur: 810 euro per maand. Nadien komt de verhuurmaatschappij met de bijkomende taks van onbenutte slaapkamers, zijnde 400 euro. Totale sociale huur 1210 euro. Hij is in de mogelijkheid om de woning te verlaten door zijn gewijzigde leefsituatie.
De sociale woning staat sindsdien reeds zeven maand leeg


Met een madammeke gesproken dat momenteel woont bij haar vriend in een caravan op camping Stropke. Ze vertelde me met tranen in de ogen dat de camping vanaf 8 december zal gesloten worden,wegens C attest brandveiligheid. Ze zijn ten einde raad. wordt vervolgd.


08.012023 Er bereikt ons het nieuws dat het een student zijn inkomen uit de vakantiejob mee gerekend werd met de huurberekening van twee jaar later.
GENT
15.01.2023 Er bereikt ons een huurberekening van Woningent van een gezin met drie kinderen De kinderen zijn tewerkgesteld in een beschutte werkplaats
en hun inkomen wordt samengevoegd met dat van de vader. Ze betrekken een sociale rijwoning in Gent en ontvingen hun nieuwe huurprijs die net onder
de 1000 euro zit. Inderdaad u leest het goed duizend euro! De marktwaarde ligt lager dan de berekende sociale huur. Ludiek vermeldt de aanslag een sociale korting van iets minder dan 20 euro! Welk beleid zet hier zijn handtekening onder?

Laat ons samen strijden voor
betaalbaar wonen!

We zoeken:
U bent schilder,kunstenaar, klusjesman/klusjesvrouw, gepensioneerde, student (communicatiewetenschappen) journalist, choreograaf, danser, straatmuzikant, poppenkastspeler,mimi artiest,gefrustreerde burger over de uitzichtloze woningmarkt waarin onze jonge mensen terecht komen, u heeft een werkplaats die leeg staat, een staanplaats voor publiciteitscaravan, kent iets van belettering, kan onze website technisch adviseren, lay out voor folders maken, u wilt handtekeningen ophalen, mensen overtuigen dat het mogelijk is om zaken te veranderen, .....

Laten we elkaar ontmoeten

0497.230760

Startvergadering