Wij zoeken jou om nog meer onze zeg te hebben over:

'Onze grondrechten op betaalbaar wonen'

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Inschrijven op de nieuwsbrief
Ik wil meedoen aan de straat en deur acties

De wooncrisis treft iedereen

Sonja, het is geen probleem van een ander, het treft ons allemaal. Hoe kunnen onze kinderen zonder financiële hulp van ouders nog een eigen woning kopen?
Verpoorten Sonja
“Raf, het probleem van de verdoken privatisering van sociale woningen brengt een algehele verarming van de staat met zich mee, daarom moeten publieke gronden in eigendom blijven van ons, de staat.
Verbeke Raf.
Mia “U betaalt alsmaar meer voor uw elektriciteit, gas en boodschappen. Op het einde van de maand blijft van uw loon nog een stukje over dat verloren gaat aan te hoge huurprijzen" Sparen is een illusie geworden.
Heuvaert Mia
Jos en Carine, wij wachten al 20 jaar op een sociale woning. Door een arbeidsongeval kan mijn echtgenoot maar beperkt werken. We halen het einde van de maand nooit.
Verspeten Carine
Geert en Sonia “Wij wonen reeds een tiental jaar in een sociale woning. Wij zien de buurt verarmen en verloederen. Recent werden vele buren gedwongen te verhuizen, nu staan deze woningen te koop en dat terwijl er honderdduizenden gezinnen op zoek zijn naar een betaalbare woning”
Sonia Van Dalle
“Het fusiedecreet van Diependale geeft geen enkele garantie dat gronden en woningen van sociale huisvesting-
maatschappijen
van de gemeenschap
blijven. Zo komen zij uiteindelijk in handen van investeerders die er een winstmodel van maken.
Intussen zijn de voorbeelden legio.
Brian L.

© copyright 2022 volksraad

Helpt u mee om het stigma te doorbreken?
De problematiek van sociaal wonen 2023
Leven onder de armoedegrens.

Het beeld van een bewoner van een sociale woning wordt doelbewust  gestigmatiseerd.  Iedereen kent de uitspraak :”Het is voor hun een Win for Live ” “Ze hebben tal van appartementen in verhuur in het buitenland ” ” Er staat een Lamborghini op de oprit”  ” ze werken in het zwart, stempelen erbij en betalen amper huur, “de vreemdelingen gaan voor ipv onze eigen mensen” ” Er zijn lege slaapkamers, ze moeten eruit voor hen die het meer nodig hebben” Domiciliefraude is schering en inslag, enz…….

Dit is reeds jaren aan de gang en speelt helaas in de hoofden van velen. 

We gaan niet beweren dat er uitzonderingen zijn die er de kantjes vanaf lopen,  maar mogen we daarom veralgemenen? Zijn we niet bijzonder hard voor hen die zich aan de onderkant van de maatschappij bevinden en zijn we niet ziende blind voor de excessen van de elite die miljoenen ontwijken in belastingparadijzen? Is domiciliefraude in Kokzijde, De Panne of Knokke Zoute onbestaande? Hoe komt het toch dat fraude van de bovenkant op glimlach wordt onthaald en als nationale sport verheven?

Waarom trappen we steeds naar beneden en zijn we te laf om naar boven te kijken? Daar waar zonder scrupules legaal kan gefraudeerd worden?

Tijdens het ophalen van handtekeningen voor het volksreferendum (°), komen de vooroordelen steevast naar voor. Wat is daar nu van aan? Mogen we gratuit veralgemenen? Moeten we onze woorden niet beter afwegen alvorens als klavierhelden haatberichten posten en  liken?

Hier plaatsen wij nu wekelijks getuigenissen van mensen, ervaringsdeskundigen, die te lijden hebben onder dit beeld. Namen, adressen zijn op onze redactie bekend. Uiteraard kan u ook uw verhaal laten optekenen wat mee kan helpen om dit aan te kaarten.  0494 804081

 

(°) Een volksreferendum dewelke wij afgedwongen hebben bij de overheid over ‘de grond van de zaak’ zie verder hier in de site voor meer info

Feiten

Meise

H.V.H. krijgt een woning toegewezen met vier slaapkamers. Werkt voltijds en voldoet aan de voorwaarden. Zijn sociale huur, 810 euro. Door de bijkomende taks van overtollige slaapkamers komt er ineens 400 euro bij. Totaal 1210 euro. Hij verlaat de 'sociale' woningin de woonwijk Providencia te Meise. Sindsdien staat ze al zeven maand leeg.

Camping Stropke

Een bewoonster ontmoet die thans woont in een caravan op de camping. Ze vertelde me met tranen in de ogen dat de camping vanaf 8 december zal gesloten worden wegen het ontbreken van een C attest brandveiligheid. Ze is ten einde raad.

Volkshaard

Er bereikt ons het nieuws dat het inkomen van een vakantiejob meegerekend werd bij het bepalen van de sociale huur.

Hoever is het kunnen komen dat kinderen mee de huur bepalen van de ouders?

Woningent

15.01.23
Er bereikt ons een huurberekening van Woningent.
Een rijwoning in Mariakerke. Gezin met drie kinderen, die tewerkgesteld zijn in een beschutte werkplaats. Kinderen, inmiddels vijftigers, wachten al jaren op een sociale woning.
Hun huurprijs is net onder de
1000 euro

Zoekt app.

Ik ben een verpleegster. Vast werk en ben bij alle verhuurkantoren langs geweest. Het lukt me niet om ergens een woning te vinden.
Kunnen jullie van TeDuur mij helpen?

Magda P.

Van de ene op de andere dag op straat. We krijgen een beklijvende oproep van een wanhopige vrouw, 53 jaar Aangezien ze geen wettig verblijf meer heeft kan die niet opgenomen worden in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg Haar situatie is kritiek Gevolg van een nieuwe wet. Teduur onderzoekt verder

Westkust

Gepensioneerde vader en mindervalide zoon wonen in een sociaal appartement De nieuwe huurberekening met gezamelijke kosten-dewelke niet transparant zijn-bereikt het bedrag van bijna 900 euro.

Technieker

We ontmoeten R. een technieker die overal de aansluiting verzorgt voor telecom Hij is onthutst over de toestand van zeer veel sociale woningen waar mensen niet meer durven over klagen.
Er zijn nog veel Bernadettehuizen!

Ahmed's familie

De ratten hebben vrij spel in zijn sociaal appartement. Hij betaald er bijna 900 euro voor. Hij zoekt wanhopig naar een andere woning, zelfs op de private markt is hij bereid tot 1200 euro te betalen, hij is het slachtoffer van discriminatie

Leegstand

Hier in Gent, St.Amandsberg, staat al meer dan één jaar een sociale woning leeg die is aangepast aan een rolstoelgebruiker Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk Je maakt mij niet wijs dat er in Vlaanderen geen enkele minder valide op de sociale woning wacht.

Vreemd

Mureille en Sabine, zijn twee hartsvriendinnen.De één huurt bij Volkshaard de andere bij Woningent. Het valt hen op dat de maandelijkse nieuwsbrieven het steeds hebben over: "voor de huurder verandert er niets" en dat ze in de praktijk wel degelijk zaken ervaren die er niet op verbeteren.

uw verhaal hier?

Spreek uw boodschap in 0494 80 40 81.

Volg hier het verhaal van wijlen Helene, 87 jaar uit Gent Muide sociale bewoner.”

Laat ons samen strijden voor
betaalbaar wonen!

We zoeken:
U bent schilder,kunstenaar, klusjesman/klusjesvrouw, gepensioneerde, student (communicatiewetenschappen) journalist, choreograaf, danser, straatmuzikant, poppenkastspeler,mimi artiest,gefrustreerde burger over de uitzichtloze woningmarkt waarin onze jonge mensen terecht komen, u heeft een werkplaats die leeg staat, een staanplaats voor publiciteitscaravan, kent iets van belettering, kan onze website technisch adviseren, lay out voor folders maken, mensen overtuigen dat het mogelijk is om zaken te veranderen, acties bedenken, ...

Laten we elkaar ontmoeten

0497.230760

Startvergadering te duur